Naptár

április 2017
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Névnap

Mai névnap: Valéria Holnap lesz: Péter

ÁROP 1.1.5/C

A honlap a „Bátor Nyírbátor”- Térségfejlesztési kapacitások megerősítése a Nyírbátori kistérségben című ÁROP 1.1.5/C projekt keretében készült el.

Kedvezményezett:

Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás

4300 Nyírbátor, Édesanyák útja 3.

Közreműködő szervezet:

VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság
1016 BUDAPEST,

Gellérthegy u. 30-32.
Tel.: (01) 224-3100 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával,

az Európai Szociális Alap

Társfinanszírozásával valósul meg.

Tehetséggondozó táborozás

 

A Nyírbátori Kistérségi Társulástól Simon Miklós elnöktől megtudtuk, hogy térségünkben pályázati támogatásból 140 iskolás gyermek részére biztosítanak tehetséggondozó táborban való részvételt, Székelyföld szívében a Madarasi-Hargita lábánál.

Tizenkilenc település iskolás gyerekeit érinti ez a lehetőség (Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírbéltek, Nyírgyulaj, Piricse, Nyírgelse, Nyírmihálydi, Máriapócs, Nyírlugos, Encsencs, Nyírvasvári, Penészlek, Kisléta, Nyírcsászári és Nyírderzs).

A gyerekek Székelyudvarhelyen keresztül a székelyek szent hegyén a Hargita hegység lábánál található Ivóvölgyében táboroznak. A program nagyon színes és sokrétű. A diákok számtalan nevezetesség megismerésével lehetnek gazdagabbak. Megismerhetik Nagykárolyban a Református Gimnáziumot, ahol Ady Endre és Vasvári Pál végezte tanulmányait. Megtekinthetik a Károlyi kastélyt, Kolozsváron pedig városnézés keretein belül megismerhetik a Főteret, a Szent Mihály templomot, Mátyás király lovas szobrát és szülőházát. De nem csak felfedezhetik Kolozsvárt, hanem térkép segítségével felkeresik a város nevezetességeit.

Tordán pedig a gyerekek megtekinthetik az l568-as országgyűlés helyszínét, a tordai Katolikus templomot. Körbe járhatják Székelyudvarhely nevezetességeit, Székelytámadt vár  romjait, Orbán Balázs emlékművét, Vasszékely szobrot, megtekinthetik a nevezetes Székely kapu készítésének fortélyait, majd ellátogatnak Farkaslakára Tamási Áron szülőházához és  sírjához, a Trianoni emlékműhöz,  Parajdra a sóbányászat történelmi jelentőségű  só-barlanghoz, Korondon megismerhetik a Népművészeti kirakodóvásárt, agyagedény mesterségének készítését, majd egész napos túrán vehetnek részt a székelyek szent hegyének csúcsához a Madarasi- Hargitára, ami igazi zarándokhelye az erdélyieknek, s a hegytetőn az emlékoszlopnál koszorút helyeznek el. A táborozás elengedhetetlen része a Közös bográcsos készítése, este pedig a tábortűz és nyárson sütés. Aztán az állatparkban megismerhetik a hegyvidéki állatokat, majd a Kűkűllő völgyén, a Zete váraljai víztározó mellett, a Hargita mentén haladva eljutnak a különleges földrajzi fekvésű Gyergyóí–medencéhez, a Szárhegyen a Lázár család reneszánsz
várkastélyának és ferences rendi kolostortemplomához, a Gyilkos-tóhoz a békási szorosnál. Visszafelé utazva a gyerekek megtekintik Marosvásárhelyet egy városnézés keretében, útközben gyönyörködhetnek a Tordai hasadék látványában.

Simon Miklós társulási elnök szerint ez egy nagyszerű lehetőség, a történelmi kirándulások jó alkalmat biztosítanak a tehetségek kötöttség nélküli fejlesztésére, s számtalan nevezetességekkel gazdagodhatnak, megismerkedhetnek a feledésbe merült foglalkozások érdekességeivel, a csodálatos, gyönyörű tájak egy egész életre szóló élményt nyújtanak a gyerekek részére. A táborozók  részére a szállást, napi ötszöri étkezést, (a három főétkezésen túl tízórait és uzsonnát is biztosítanak a gyerekek részére, s a főétkezéseken keresztül a tábor lakóinak bemutatásra kerül a székelynép étkezési szokásai, megismerkedhetnek a Székelyföld gasztronómiájával), a táborozás teljes költségét a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás pályázati támogatásból költségmentesen biztosítja.

Óvodás gyerekek tehetséggondozó táboroztatása

pályázati segítséggel

A pályázatban résztvevő óvodáknak is fel lett ajánlva a táboroztatás, tudtuk meg Simon Miklós kistérségi elnöktől, de sajnos ezt a feladatot nem minden település óvodája tudta bevállalni. Az óvodás gyerekek táboroztatása térségünkben több helyszínen történt: a Nyírbátori Kempingben, Harangodon, Nyíregyházán a Falumúzeumban és az Állatparkban. A térségből hét óvoda vett részt. (Nyírbátor - négy tehetséggondozó csoportból, Nyírbogát, Máriapócs, Pócspetri, Encsencs, Nyírcsászári, Nyírgyulaj). 60 óvodás gyermek 11 óvónő irányításával felejthetetlen hetet töltött Nyírbátorban a tehetséggondozó táborban, ahol három gyermekjáték-néptánc, dráma-bábjáték és kézműves - tehetség csoport munkájában vehettek részt. Egy hét alatt sokszínű programban sok-sok élményben volt részük a gyerekeknek. A tábor több helyszínen volt. Nyírbátor Kemping, Harangod, Nyíregyháza Falumúzeum, Állatpark. Harangodon és a Múzeumfaluban népi kismesterek irányításával nemezeltek, gyertyát mártottak, mézest gyúrtak-díszítettek, interaktív mesefeldolgozást hallgattak, gyermekjátékot, néptánc elemeket tanultak, bábot készítettek. Besegítettek a kenyérlángos dagasztásába, rőzsét gyűjtöttek a kemencébe, s a lángost jóízűen fogyasztották el. Szájtátva figyelték a Pillangó bábszínház előadásában a Félig nyúzott bakkecske című mesét. Az Állatparkba sok gyerek még nem járt, ezért számukra igazi öröm volt élőben megfigyelni az ott található állatokat. A Nyírbátori fürdőben is kevés gyerek járt, nem tudtak eltelni a fürdőzéssel, csúszdával, vízi játékkal.

Az óvónők a tábori foglalkozásokon is sok különleges technikával, új anyagokkal, gyermekjátékokkal, mesével, drámajátékokkal ismertették meg a gyerekeket.

Ennek szép bizonyítéka volt a csodálatos táborzáró, melyet a Nyírbátori Művelődési Központban rendezték meg, több száz érdeklődő, szülő, hozzátartozó részvételével. A csoportok drámás – bábos - táncos előadásaiban gyönyörködhettünk, az elkészült munkákból pedig kiállítást szerveztek.

Kemény fárasztó hetet tudnak maguk mögött az óvónők, de a mosolygós gyermekszemek minden fáradságot felejtetnek.

Olyan ritka élményekkel lettek gazdagabbak a kicsinyek, melyek a mindennapjainknak már nem része, melyeket már nem tapasztalnak meg, mert otthon már nincs hagyománya.

Reméljük, hogy a táborozáson részt vevő gyerekek kellemes, szívmelengető, barátságos napokat töltöttek el, amit emlékeikben megőrizhetnek, dédelgethetnek egy életen át.

TÁMOP 3.3.7-09/1 projekt

ÁROP 1.1.5/C projekt

TÁMOP-5.1.1-09/6-2010-0039

ÉAOP-4.1.3/A-11-2012-0006 - „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátás korszerűsítés

TÁMOP 6.1.2/LHH/11-A-2012-0014

ÉAOP-3.1.4/B-09-2010-0009

TÁMOP-5.1.1-11/1/A-2012-0003

TÁMOP-5.2.3.A-12/1-2012-0011